Dan majki

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: al-Fatâwâ al-Qajjimah lil-Usrah al-Muslimah, strana 83-84

Pitanje: Svake godine imamo praznik koji se naziva dan majki. Dešava se dvadeset i prvoga marta. Svi ljudi ga slave. Da li je on ispravan ili nije? Smijemo li ga slaviti i darovati poklone ili ne?

Odgovor: Svi praznici koji su u suprotnosti sa Šerijatski-zasnovanim praznicima su uvedeni. Oni nisu bili poznati u vrijeme Selefa. Takođe je moguće da oni prvobitno potiču od nevjernikâ. U tome slučaju su praznici, osim što su novotarije, takođe i oponašanje Allâhovih سبحانه وتعالى neprijatelja.

Muslimani znaju za Šerijatski-zasnovane praznike, dakle `Îd-ul-Fitr [Ramadhânski Bajram], `Îd-ul-Adhhâ [Kurbanski Bajram] i petak. Islâm nema druge praznike. Svi drugi praznici se odbijaju. Oni su lažni u Allâhovom Šarî`ah. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ

“Ko u ovu našu stvar (vjeru) uvede nešto što nije od nje, to će mu biti odbijeno.”

To znači da to nije prihvaćeno od Allâha.

U drugoj predaji stoji:

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će biti odbijeno.”

Kada je ovo objašnjeno, zna se da se praznik koji se naziva dan majki ne smije slaviti i obilježavati bilo kakvom prazničkom svečanošću kao što su radost, razmjena poklona i slično.

Musliman je dužan da bude ponosan na svoju vjeru i da se drži onoga što su mu propisali Allâh i Njegov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم u ovoj dragocjenoj vjeri kojom je Allâh zadovoljan. On ne smije ni dodavati ni oduzimati.

Musliman takođe mora gledati da se ne ravna prema bilo kome. On mora formirati svoju ličnost prema Allâhovome سبحانه وتعالى Šarî`ah tako da on bude slijeđen umjesto da slijedi. Allâhov Šarî`ah je savršen na svaki način والحمد لله.

Allâh تعالى je rekao:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

“Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islâm bude vjera.” (5:3)

Majka zaslužuje više od počasti jednom godišnje. Majka ima pravo da dijete pazi na nju, vodi brigu o njoj i da joj bude poslušno u onome što nije nepokornost Allâhu عز وجل, bez obzira na vrijeme i mjesto.