Da li samo učenjak može pobijati učenjaka?

Da li samo učenjak može pobijati učenjaka?

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Makhalî

Izvor:

Pitanje: Da li je ispravan govor nekih ljudi, “Učenjaka može pobijati samo učenjak”?

Odgovor: To je pogrešno. Ukoliko učenjak nije prisutan da objasni istinu, a (osoba koja nije učenjak) ima jasne dokaze, dužan je to objasniti. Poenta leži u tome da ni učenjak ni student ne govore osim sa znanjem, niti ulaze u bilo koje stvari osim sa znanjem:

وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۚ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولً

“Ne govori ono što ne znaš! I sluh, i vid, i razum – za sve to će se, zaista, odgovarati.” (17:36)

Govor iz neznanja se odbacuje – svaka riječ, makar potekla i od učenjaka. To je zabranjeno i može dostići nivo koji je viši od nevjerstva u Allâha عز وجل, kao što je to Allâh rekao u Qur’ânu:

 قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

“Reci: “Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i tajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allâhu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allâhu govorite ono što ne znate.” (7:33)

Ibn-ul-Qajjim u objašnjenju ovoga âjah navodi da Allâh تبارك وتعالى postepeno prelazi sa najmanje stvari na najveću, a najveći grijeh među ovima je govor o Allâhu bez znanja, jer on obuhvata i Širk, i Kufr, i novotarije, i grijehe i tako dalje do kraja.

Osnova ove zablude je dakle govor o Allâhu bez znanja, i govor bez znanja u Njegovo ime i o Njegovoj vjeri.

Ukoliko dakle postoji student koji posjeduje znanje o izvjesnoj stvari i ima jasne dokaze o tome a učenjaci se o tome nisu izjasnili, neka kaže istinu.