Da li je novotarija klanjati više od jedanaest rekata Teravije?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Kako pobijamo one koji kažu da je novotarija klanjati preko jedanaest rekata Teravije, koristeći kao dokaz za to hadîth `Â’iše رَضِيَ اللهُ عَنْهَا:

مَا كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَزِيدُ فِي رَمَضَانَ وَلاَ فِي غَيْرِهِ عَلَى إِحْدَى عَشْرَةَ رَكْعَةً

“Allâhov poslanik  u Ramadhânu, a ni van Ramadhâna, nije klanjao više od jedanaest rekata.” (al-Bukhârî 1147 i Muslim 738)?

Odgovor: To bi bila novotarija da nam je Allâhov poslanik ﷺ zabranio da klanjamo više od jedanaest rekata. On to međutim nije učinio, nego nas je podsticao da obavljamo namaz u Ramadhânu – a nije postavio granice. Takođe nas je podsticao da noći provodimo u namazu, a nije postavio granice – niti zabranio veći broj rekata.

Da nam je zabranio veći broj, a da je onda neko došao i povećao broj, to bi bila novotarija – shodno govoru Allâhovoga poslanika :

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će mu biti odbijeno.” (Muslim 1718)

Allâhov poslanik ﷺ nam nije naredio specifičan broj, nego nas je podsticao da obavljamo namaz u Ramadhânu i rekao:

إِنَّهُ مَنْ قَامَ مَعَ الإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ كُتِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ

“Ko klanja sa imâmom sve dok on ne ode, ima nagradu kao da je klanjao cijelu noć.” (at-Tirmidhî 806 i an-Nasâ’î 1605. Autentičan prema al-Albânîju u “Irwâ’-ul-Ghalîl” 447)

Nije dakle odredio broj i rekao da je uslov da imâm klanja određeni broj rekata. Stoga je taj govor novotarija, a onaj ko to govori novotar – jer govori bez znanja, وَ الْعِيَاذُ بِاللهِ.

Da li je `Umar novotar? Za vrijeme `Umara su on i ashabi klanjali 23 rekata Teravije u masdžidu Allâhovoga poslanika , a namaz im je predvodio Ubajj bin Ka`b. Da li su oni novotari?

سُبْحَانَ اللهِ; neki ljudi ne razmišljaju o onome što govore i o rizicima (tog govora).