Da li je ispravan post osobe koja jedino obavlja namaz u Ramadhânu?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Da li je ispravan post osobe koja jedino obavlja namaz u Ramadhânu?

Odgovor: Ukoliko osoba koja jedino obavlja namaz u Ramadhânu obavlja namaz u Ramadhânu sa namjerom povratka Allâhu, čineći Mu pokajanje zbog neobavljanja namaza tokom protekle godine i uz odlučnost da će obavljati namaz tokom ostatka svog života, njegov post je ispravan – čak i u slučaju da kažemo da postaje nevjernik ostavljanjem samo jednog obaveznog namaza, kao što su rekli neki Selefi. Njegovo pokajanje briše ono što je prošlo.

Ukoliko je međutim njegovo obavljanje namaza u Ramadhânu popraćeno namjerom da ga neće obavljati nakon Ramadhâna, radi se o dva moguća slučaja:

1 – Ukoliko smatra da obavljanje namaza van Ramadhâna nije obavezno, on je nevjernik, njegov post će biti odbijen – kao što mu ni namaz tokom Ramadhâna neće biti primljen.

2 – Ukoliko međutim smatra da je obavljanje namaza obaveza ali ga ne obavlja čineći grijeh prema Allâhu, njegov post je primljen, uz bojazan da je njegovo stanje ukoliko ostavi namaz nakon Ramadhâna i umre u tome stanju vrlo kritično – sa tačke gledišta da li je musliman ili nije.