Da li je dova na `Arafatu specifična za one koji obavljaju Hadždž?

Da li je dova na `Arafatu specifična za one koji obavljaju Hadždž?

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Da li je uslišavanje dove i vrijednost dove na dan `Arafah nešto specifično za one koji obavljaju Hadždž, ili važi i za ostale?

Odgovor: Dova na dan `Arafah je generalna i važi i za one koji obavljaju Hadždž i za ostale, ali je međutim više specifična za one koji obavljaju Hadždž – jer se oni nalaze na mjestu koje ima vrijednost i stoje na `Arafatu u odjeći Ihrâma. Zbog toga je dova više potvrđena kada su oni u pitanju i ima veću vrijednost u odnosu na one koji ne obavljaju Hadždž.

Što se ostalih ljudi koji ne obavljaju Hadždž tiče, dova je propisana i za njih – tako da i oni trebaju nastojati da na taj dan upućuju dovu i podijele ovu vrlinu sa svojom braćom koja obavljaju Hadždž. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ وَخَيْرُ مَا قُلْتُ أَنَا وَالنَّبِيُّونَ مِنْ قَبْلِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“Najbolja dova je dova na dan `Arafah, a najbolje što smo ja i poslanici prije mene rekli je: Niko nema pravo biti obožavan osim Allâha, koji nema sudruga, Njemu pripadaju vlast i hvala i On je svemoćan.” (at-Tirmidhî 3585)

Dova koja je propisana na dan `Arafah je dakle i za one koji obavljaju Hadždž i za ostale, ali je više potvrđena i vrijednija za one koji obavljaju Hadždž zbog pravâ koje uživaju na osnovu odjeće koju nose i mjesta na kojem se nalaze. Što se vrijednosti vremena tiče, njega dijele i oni koji obavljaju Hadždž i ostali. Što se međutim mjesta tiče, to je specifično za one koji obavljaju Hadždž dok stoje na `Arafatu.