Čuvajte se iznenadne smrti

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Obratite pažnju na ovo! Pred kraj vremena će se iznenadna smrt povećati. Zdrav si, jak i mlad, a zatim iznenada umreš; ili u saobraćajnoj nesreći, ili ti otkaže srce – ili iz bilo kojeg neočekivanog razloga. A kako se ovo često dešava! Svjedoci ste toga i slušate o tome. Stoga češće trebamo činiti pokajanje i tražiti oprost. Ne smijemo zaboraviti prebivalište âkhireta. Ne smijemo zaboraviti smrt. Ne smijemo zaboraviti polaganje računa i vage na Sudnjem Danu koje će vagati djela:

فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ هُمْ الْمُفْلِحُونَ وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنفُسَهُمْ فِي جَهَنَّمَ خَالِدُونَ

»Oni čiji tas s dobrim djelima pretegne, oni će se spasiti, a oni čiji tas dobra bude lakši, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti« (23:102-103)

To su oni koji će posve izgubljeni biti. Nisu izgubili svoj imetak, nego svoje duše. Njihova naknada će Džahannam biti. Hoće li u njemu boraviti dan ili dva? Ne, nego će u njemu zauvijek ostati. Nema snage ni moći osim sa Allâhom.