Čudna kontradiktornost obožavalaca grobova

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Imâm Ibn-ul-Qajjim رَحِمَهُ اللهُ je rekao:

“Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

تَاللَّهِ إِن كُنَّا لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ إِذْ نُسَوِّيكُم بِرَبِّ الْعَالَمِينَ

“Tako nam Allâha, bili smo, doista, u očitoj zabludi kad smo vas sa Gospodarom svjetova izjednačavali” (26:97-98)

Oni nisu izjednačavali druge bogove sa Allâhom kada je u pitanju Njegovo biće, svojstva i djela. Oni nisu rekli da su njihovi bogovi stvorili nebesa i zemlju, niti da daju život i smrt. Oni su ih izjednačavali sa Allâhom kada je u pitanju ljubav prema njima, veličanje njih i činjenje `ibâdeta njima. To možeš vidjeti i kod mušrika (mnogobožaca) koji se pripisuju islâmu. Ono što je međutim čudno je da oni optužuju monoteiste za omalovažavanje učenjaka, poslanika i pravednih.” [Ighâthat-ul-Lahfân (1/47)]

Da; kada ih monoteisti osuđuju zbog šrika, oni kažu da oni omalovažavaju Awlijâ’ i pravedne. Oni to dakle smatraju manjkavošću kod monoteista i omalovažavanjem Awlijâ’ i pravednih – dok sami ne obraćaju pažnju na njihovo omalovažavanje Allâha. To je čudno; oni omalovažavaju Allâha عَزَّ وَجَلَّ dok optužuju vjernike da oni omalovažavaju Awlijâ’ i pravedne – samo zato što ih osuđuju zbog toga što im čine `ibâdah mimo Allâha. To je čudno i kontradiktorno; šta je gore – omalovažavati Allâha عَزَّ وَجَلَّ ili omalovažavati stvorenje?

Osim toga, vjernici uopšte ne omalovažavaju Awlijâ’ i pravedne. Naprotiv, oni ih vole i slijede ih. Oni ih dakle uopšte ne omalovažavaju, ali ih ne uzdižu više nego što oni to zaslužuju i ne daju im Allâhova سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى prava.