Čovjek posti prema vremenima zemlje u kojoj se nalazi

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: http://www.alfawzan.af.org.sa/node/7399

Pitanje: Ja živim u Krakóvu (Poljska). Prošle godine smo postili Ramadhân, و الحمد لله. Postili smo međutim prema vremenima naše domovine, `Irâqa, jer se prema vremenu u Poljskoj ranije počinje postiti i ranije prekida post. Postili smo na ovaj način četiri dana, sve dok nismo zapazili razliku u vremenima. Nakon toga smo počeli postiti prema Poljskim vremenima. Koji je propis za naše prvo djelo i šta smo dužni?

Odgovor: Morate se ravnati prema vremenima u zemlji u kojoj se nalazite. Trebate početi sa postom kada nastupi zora, a prekinuti post kada sunce zađe u zemlji u kojoj se nalazite.

Allâh سبحانه وتعالى je rekao:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ۖ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى اللَّيْلِ

Jedite i pijte sve dok budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore, a potom upotpunite post, do noći.” (2:187)

Ovo važi za sve muslimane koji žive u mjestu koje ima zoru i zalazak sunca. Treba dakle postiti između ova dva vremena.

Što se tiče njihovoga prvoga djela, kada su postili prema vremenima druge zemlje koja se razlikuju od njihovoga lokaliteta, to je greška. Oni moraju napostiti dane koje su postili na ovaj način. Ti dani su neispravni i nisu u skladu sa Šerijatom. Ukoliko bi slijedeći Ramadhân nastupio prije nego što oni stignu napostiti ove dane, oni ih poslije moraju napostiti, te se otkupiti tako što će dati hranu siromasima za svaki dan koji naposte.