Budi pravedan prije nego što oženiš drugu ženu

Budi pravedan prije nego što oženiš drugu ženu

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Da li je onaj ko ima ženu i djecu, a nije vlasnik kuće nego je iznajmljuje, griješan ukoliko oženi drugu ženu, a još nije uspostavio ništa za svoju ženu i djecu?

Odgovor: Da, dužnost mu je da prvo uspostavi ono što mu je obavezno. Allâh سبحانه وتعالى je, kada je dozvolio višeženstvo, rekao:

فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً

“A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo jednom.” (4:3)

Pravednost je jedna stvar, a ono što je obavezno od izdržavanja je druga. Ono što ti je obavezno u vezi sa izdržavanjem (prve familije) je druga stvar. Pa ako im ne daješ njihovo pravo, ili nemaš dovoljno imetka osim koliko je dovoljno za njihovo pravo a želiš oženiti drugu ženu, mi kažemo da pravo (prve familije) ima prednost. A ako ti Allâh podari (imetak), onda se oženi; oženi se drugom ženom. Ne postoji ništa što te spriječava od toga.

Svrha pravednosti prema ženama je u vezi sa dunjalučkim stvarima koje je osoba u stanju podijeliti. Što se tiče onoga što nije u stanju podijeliti, to je sklonost srca. Ovo je u Allâhovoj تبارك وتعالى Ruci. Allâh učini da je srce sklonije ovoj od one, ili onoj od ove. Poslanik صلى الله عليه وسلم je običavao reći:

اللَّهُمَّ هَذَا قَسْمِي فِيمَا أَمْلِكُ فَلَا تُؤَاخِذْنِي فِيمَا لَا أَمْلِكُ

“O Allâhu, ovo je moja podjela u vezi sa onim nad čime nemam kontrolu, pa me nemoj kazniti za ono nad čime nemam kontrolu.”

A ovo je sklonost srca. To je u redu.