Brak i studiranje

Govornik: `Allâmah Muhammad bin `Abdil-Wahhâb al-Wasâbî (umro 1436)

Izvor:

 

Pitanje: Koji je vaš savjet onima kojima brak ometa studiranje? Kako mladić treba kombinovati brak i studiranje?

Odgovor: Ukoliko može studirati godinu, dvije, tri ili četiri bez ženidbe – tako da može steći korisno znanje – to je bolje. Ukoliko međutim to nije u stanju i oženi se, neka nastoji da se oženi pravednom ženom koja će mu pomoći pri studiranju. Moj savjet da mu studiranje bude prioritet prije ženidbe zasniva se na tome da mnoge žene danas ne pomažu svojim muževima pri studiranju. One imaju mnogo zahtjeva i traže ovo i ono, te oponašaju druge žene i pričaju da imaju ovo i ono – osim onih kojima se Allâh smiluje, a njih je malo.

Mnogi studenti odustanu od studiranja kada se ožene, jer im žene imaju dunjalučke, materijalne i sebične interese. Zanimaju ih jedino dunjalučke stvari; hrana, piće, odijevanje, izlasci i gubljenje vremena. One im ne pomažu pri studiranju, te stoga on prvo treba steći znanje – a i kada stekne znanje ne treba se oženiti bilo kakvom ženom. On treba pokušati da se oženi religioznom ženom. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ

“Oženi se religioznom ženom, inače ćeš zažaliti.” (al-Bukhârî 5090 i Muslim 1466)

Ona treba biti pravedna i čedna. Allâh je rekao:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ إِن كُنتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَأُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا

“Ô Vjerovjesniče, reci ženama svojim: “Ako želite život dunjalučki i njegov sjaj, onda dođite, dat’ ću vam pristojnu otpremu i l ijepo ću vas otpustiti.” (33:28)

To znači razvesti se od njih.

وَإِن كُنتُنَّ تُرِدْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالدَّارَ الْآخِرَةَ فَإِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْمُحْسِنَاتِ مِنكُنَّ أَجْرًا عَظِيمًا

“A ako želite Allâha i Njegovoga poslanika i drugi svijet, pa, Allâh je, doista, onima među vama koji čine dobra djela pripremio nagradu veliku.” (33:29)

Za vrijeme Selefa brak je bio najbolji pomagač pri studiranju, a kasnije je postao najveća prepreka pri studiranju. Počne malim, a zatim porastu zahtjevi; čim se dijete razboli, mora se odvesti u bolnicu. Nema oslonca na Allâha i strpljenja, čak ni za najmanju stvar. Ne žele čak staviti ni vlažnu krpu na dijete; čim dobije temperaturu – mora se odvesti u bolnicu. Dovoljan je mokar peškir, kao što je došlo u hadîthu:

الْحُمَّى مِنْ فَيْحِ جَهَنَّمَ فَأَبْرِدُوهَا بِالْمَاءِ

“Groznica je od džehennemske vatre, pa je gasite vodom.” (al-Bukhârî 3261, 3263, 3264, 5725, 5726 i Muslim 2210)

Ni ova mala stvar se ne može tretirati; mora se odmah u bolnicu.