Boj se Allâha gdje god da si

Boj se Allâha gdje god da si

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Neki ljudi se klone grijeha kada su među drugim ljudima jer ih se stide, dok međutim čine stvari koje je Allâh zabranio kada su sami. Kako vjernik svojim srcem treba veličati Allâha, tako da Ga se boji i kada je sam i kada je sa drugima?

Odgovor: Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

اتَّقِ اللَّهَ حَيْثُمَا كُنْتَ

“Boj se Allâha gdje god da si” (at-Tirmidhî 1987)

Nije ti dozvoljeno da se kloniš grijeha kada si sa drugima a da prkosiš Allâhu kada si sam. Boj se Allâha gdje god da si. Uvijek budi bogobojazan, bez obzira da li si sa drugima ili sam – jer je Allâh sa tobom i vidi te. Nemoj se bojati ljudi, nego se boj Allâha عز وجل:

أَتَخْشَوْنَهُمْ فَاللّهُ أَحَقُّ أَن تَخْشَوْهُ إِن كُنتُم مُّؤُمِنِينَ

“Zar ih se bojite? Preče je da se Allâha bojite ako ste vjernici.” (9:13)

يَسْتَخْفُونَ مِنَ النَّاسِ وَلاَ يَسْتَخْفُونَ مِنَ اللّهِ وَهُوَ مَعَهُمْ إِذْ يُبَيِّتُونَ مَا لاَ يَرْضَى مِنَ الْقَوْلِ

“Oni se kriju od ljudi, a ne kriju se od Allâha, a On je s njima i kada noću smišljaju riječi kojima On nije zadovoljan.” (4:108)

Imaj na umu da je Allâh sa tobom. Boj se Allâha. Ne igra ulogu da li si sa drugima ili sam:

إِنَّ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَيْبِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ كَبِيرٌوَأَسِرُّوا قَوْلَكُمْ أَوِ اجْهَرُوا بِهِ إِنَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِأَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

“Onima koji se Gospodara svoga boje i kad ih niko ne vidi – pripada oprost i nagrada velika! Govorili vi tiho ili glasno – pa, On sigurno zna šta grudi kriju! A kako i ne bi znao Onaj Koji stvara, Koji zna i ono što je najsitnije, Onaj Koji u potpunosti sve zna!” (67:12-14)