Bacanje kamenčića na stubove nije kamenovanje Šajtâna

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Mnogi vjeruju da je bacanje kamenčića na stubove kamenovanje Šajtâna i govore: “Mi ćemo zaista kamenovati Šajtâna”. Tako možeš vidjeti neke ljude kako, uz žestoko nasilje, ljutnju i bijes, viču, proklinju i omalovažavaju ove stubove – والعياذ بالله. Prije nego što je sagrađen most, vidio sam čovjeka kako sa svojom ženom stoji u kamenčićima, dok su sandalama ili cipelama udarali ovaj stub – proklinjući i omalovažavajući ga. Da stvari budu još čudnije, pogađali su ih kamenčići (koje su drugi bacali) – a oni se nisu obazirali na to. Ovo je veliko neznanje. Bacanje kamenčića na ove stubove je veliki `ibâdah. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je o njima rekao:

إِنَّمَا جُعِلَ الطَّوَافُ بِالْبَيْتِ وَبَيْنَ الصَّفَا وَالْمَرْوَةِ وَرَمْىُ الْجِمَارِ لإِقَامَةِ ذِكْرِ اللَّهِ

“Tawâf oko Kuće, (Sa`j) između Safe i Marwe i bacanje kamenčića na stubove su propisani zbog podsjećanja na Allâha” (Abû Dâwûd 1888)

Ovo je dakle mudrost iza bacanja kamenčića na stubove. Zbog toga osoba prilikom bacanja svakoga kamenčića kaže:

الله أكبر

“Allâh je veći”

a ne:

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

“Utječem se Allâhu od prokletoga Šajtâna”.

Osoba dakle prilikom bacanja svakoga kamenčića kaže “Allâh je najveći” – veličajući Allâha koji je propisao bacanje ovih kamenčića. A ovo bacanje kamenčića na stubove je zapravo najveća predanost i poniznost Allâhu سبحانه وتعالى, jer čovjeku nije poznata mudrost iza bacanja ovih kamenčića na ovim mjestima – osim da je to predanost Allâhu سبحانه وتعالى i potčinjavanje izvršavanjem onoga što je poslušnost Allâhu. Ne poznavajući mudrost iza toga, on je dakle potpuno predan i ponizan.

Što se `ibâdêtâ tiče, neke mudrosti iza njih su nam poznate i očigledne, te se osoba potčini tome, čineći `ibâdah Allâhu i bivajući Mu poslušan – a zatim slijedi ono što mu je poznato od ovih koristi. Sa druge strane postoje `ibâdeti čije nam mudrosti nisu poznate, osim da je Allâh to naredio – te je mudrost stoga u tome da se čovjek posveti tome `ibâdetu. Allâh تعالى je rekao:

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَن يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ ۗ وَمَن يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُّبِينًا

“Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora da, kada Allâh i Poslanik Njegov nešto odrede, po svome nahođenju postupe. A ko Allâha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je očito zalutao.” (33:36)

A najveće i najbolje koristi su one koje se pojavljuju u srcu čovjeka prilikom okretanja Allâhu uz pokajanje, predanost, poniznost i potvrđivanje savršenstva Gospodara a manjkavosti roba i njegove potrebe za svojim Gospodarom.