Allâhovo pravo ne prestaje prolaskom Ramadhâna

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Iako je Ramadhân prošao, Allâhovo pravo ne prestaje do smrti:

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

“i Gospodaru svome `ibâdet čini sve dok ti smrt – ono što je neupitno – ne dođe!” (15:99)

Allâh je Gospodar Ramadhâna, Gospodar Šawwâla – i Gospodar svih ostalih mjeseci. Budite zato bogobojazni u svim mjesecima. Čuvajte vašu vjeru, čuvajte vašu vjeru, čuvajte vašu vjeru tokom cijelog vašeg života, jer je to vaš najveći imetak kod Allâha سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى – i vaš spas od Vatre. Čuvajte zato vašu vjeru i pridržavajte je se u svim mjesecima i vremenima. Ramadhân je popraćen zahvalnošću, traženjem oprosta i radošću nad Allâhovim blagodatima – Koji nam je omogućio da postimo danju a da noću obavljamo namaz. Stoga se radujemo ovoj blagodati – a ne radujemo se završetku mjeseca. Radujemo se što smo ga upotpunili `ibâdetom Allâhu. Zato se radujemo:

قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَلِكَ فَلْيَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ

“Reci: “Zbog Allâhove blagodarnosti i milosti – eto, zbog toga neka se raduju; to je bolje od onoga što gomilaju”” (10:58)

Pazite se pretjerane igre i zabave, prekomjerne nemarnosti i antipatije prema pokornosti Allâhu – jer šajtân marljivo želi uništiti vaša djela i izbrisati svo dobro koje ste učinili. Zato je nekim ljudima uljepšao da se nakon Ramadhâna osjećaju “oslobođeni” i “slobodni” – kao da su izašli iz zatvora. Tako se oni okrenu igri, zabavi, nemaru, zanemarivanju namaza i drugim grijesima. Ne dozvolite da vam propadne vaš trud:

وَلاَ تَكُونُوا كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ أَنكَاثًا

“l ne budite kao ona koja bi svoju pređu rasprela kad bi je već bila čvrsto oprela” (16:92)

O Allâhovi robovi! Budite bogobojazni i čuvajte vaša dobra djela koja ste učinili. Pokajte se Allâhu za vaše nedostatke i grijehe. Allâh uistinu prima pokajanje pokajnika.