Allâh će olakšati onome ko zaista želi učiniti Hidžru

Allâh će olakšati onome ko zaista želi učiniti Hidžru

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Šarh Sahîh al-Bukhârî (1/21)

Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ

“Djela se cijene prema namjeri.”

To znači da ne postoji djelo bez namjere. Svaki razuman čovjek koji učini neko djelo mora imati namjeru za to što čini. Nemoguće je za razumnoga čovjeka da učini djelo bez namjere. Zbog toga su neki učenjaci rekli:

“Da nas je Allâh zadužio da činimo djela bez namjere, to bi bio nemoguć zadatak.”

Čovjek će dobiti sve što namjerava; ukoliko namjerava nešto korisno dobiti će to, a ukoliko namjerava nešto štetno dobiti će to. Poslanik صلى الله عليه وسلم je naveo Hidžru kao primjer toga. Onaj ko učini Hidžru za Allâha i Njegovoga poslanika je učinio Hidžru za Allâha i Njegovoga poslanika. To znači da će on dobiti ono što je namjerio. Ovo dokazuje da će Allâh olakšati djelo tako da ga on zaista može i izvršiti. Ukoliko ga ne mogne izvršiti Allâh تعالى je rekao:

وَمَن يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللّهِ يَجِدْ فِي الأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَن يَخْرُجْ مِن بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلى اللّهِ وَكَانَ اللّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

“Ko se iseli na putu Allâhovom, na Zemlji će naći mnogo mjesta i obilja! A onaj ko napusti svoj dom iseljavajući se radi Allâha i Njegovoga Poslanika, pa ga stigne smrt, od Allâha će dobiti nagradu! Allâh mnogo prašta i milostiv je!” (4:100)