al-Qaradhâwî o mržnji prema nevjernicima

al-Qaradhâwî o mržnji prema nevjernicima

Autor: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor: Iskât-ul-Kalb al-`Âwî Jûsuf bin `Abdillâh al-Qaradhâwî, strana 101-103

 

Pitanje: al-Qaradhâwî je spomenuo neke âjât koji zabranjuju ljubav prema nevjernicima kao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِي

“O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allâh uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.” (5:51)

Zatim je rekao da se ovi âjât odnose samo na nevjernike koji se bore protiv muslimana. U ovome slučaju ih musliman ne smije pomagati i podržavati. Ovo je značenje zabranjene ljubavi prema nevjernicima. Biti sa njima vodi ka tome da oni otkrivaju tajne muslimana, dok je savzništvo sa njima na račun džemata i vjere pojedinca.

Da li je tačno da ovi âjât koji zabranjuju ljubav prema nevjernicima važe samo ukoliko se oni bore protiv Islâma, ili su generalni?

Odgovor: Oni su naizgled generalni. Âjât pokazuju kolika je njihova zavjera protiv Islâma i muslimana:

وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

“Ni židovi, ni kršćani, neće biti tobom zadovoljni sve dok ne budeš slijedio vjeru njihovu.” (2:120)

Njihova djela danas pokazuju da oni nisu zadovoljni osobom dok on ne bude kršćanin. Žalosno je, žalosno, žalosno, da je čovjek koji se smatra najučenijom osobom o pitanjima današnjice najveća neznalica o pitanjima današnjice!

Ako pitaš staricu u Dammâdžu koja ne zna ni čitati ni pisati o jevrejima i kršćanima, ona će reći da su oni Allâhovi neprijatelji. Da ne pričamo o starici u Palestini koja je vidjela šta im jevreji rade. Da ne pričamo o starici u Bosni i Hercegovini. Starica je učenija od Qatârskoga Muftije!

Qatârski Muftija je veća neznalica od magarca. Postoji li neko ko je neuk o napadu neprijatelja Islâma na muslimane i Islâm? Ja ovo kažem iako je on memorisao Qur’ân. Allâh onoga ko ne radi prema svome znanju smatra neznalicom:

وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنْفَعُهُمْ ۚ وَلَقَدْ عَلِمُوا لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ ۚ وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْا بِهِ أَنْفُسَهُمْ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ

“Učili su ono što će im nauditi i od čega koristi neće imati, iako su znali da onaj ko to sebi pribavi, na drugome svijetu nikakve sreće neće imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo oni to znali.” (2:102)

Na početku se potvrđuje njihovo znanje, da bi se na kraju negiralo, jer se onaj ko ne radi prema svome znanju smatra neznalicom.

Nadam se da će ga Qatârske vlasti razriješiti njegove dužnosti i dovesti Muftiju iz Saudijske Arabije ili nekoga drugoga uvaženoga učenjaka. Qatâr ima jednu od najboljih vlada. Oni ne trebaju prljati svoju zemlju sa ovim manijakom!