al-Luhajdân o Sajjidu Qutbu, Hasanu al-Bannâ i al-Ikhwân al-Muslimûn

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Muhammad al-Luhajdân

Izvor:

 

Pitanje: Khatîb iz našega mjesta citira Sajjida Qutba, autora knjige “Fî Dhilâl-il-Qur’ân”. Savjetujete li da se on sluša? U našoj zemlji, Libiji, takođe postoje ljudi koji energično šire knjige Hasana al-Bannâ i Sajjida Qutba. Šta vi savjetujete njima i nama?

Odgovor: Slušajte! Kao prvo, ja sam pročitao knjige Sajjida Qutba kao što su “Fî Dhilâl-il-Qur’ân”, “al-`Adâlah al-Idžtimâ`ijjah” i druge, te čak i njegove literarne radove prije nego što se on počeo baviti da`wom. Njegove knjige ne predstavljaju nikakav dokaz za djela. Isto važi i za Hasana al-Bannâ.

Oni olako gledaju na Tasawwuf i ne slijede ispravan islâmski manhadž. Oni tvrde da muslimani ne razumiju Islâm onako kako ga oni razumiju. Oni ovo sami govore u svojim knjigama. U njihovoj da`wi nećeš naći da pozivaju na iskren `ibâdet Allâhu. Niko od njih ne upozorava protiv Tabarruka preko qabûrâ. Oni samo žele da njihova grupa bude veća, da se proširi krug i da preuzmu vlast. Tvrde da će poboljšati ljude ukoliko dobiju vlast. Onaj ko prvo ne poboljša sebe ne može poboljšati ni druge.

Što se tiče knjiga Sajjida Qutba, Sajjid Qutb je bio nesmotren u svojoj kritici i ponižavanju drugih. Između ostaloga je ponižavao Mûsâa عَلَيْهِ السَّلَامُ sa kime je Allâh pričao, a to stoji u “Fî Dhilâl-il-Qur’ân”.

Moj savjet je da savjetujete ljude i da ih upozoravate protiv metodologije al-Ikhwân al-Muslimûn. Ja sam na kanalu “al-Madžd” dovio Allâhu da ne dozvoli da bilo ko od al-Ikhwân al-Muslimûn ikada preuzme vlast u nekoj islâmskoj zemlji.