al-Luhajdân o al-Džâmîju i Rabî` al-Madkhalî

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Muhammad al-Luhajdân

Izvor:

 

 

Pitanje: Željeli bismo da uputite savjet omladini koja se bavi kategorizacijom ljudi, posebno onih koji pozivaju u Allâhovu vjeru i nazivaju ih sektaškim imenima. To ih je odvratilo od znanja. Koji je vaš savjet?

Odgovor: Prije svega, savjetujem im da traže znanje.

Što se tiče kategorizacije, postoje na primjer ljudi koji govore o al-Džâmîju [Muhammad Âmân bin `Alî]. Ja poznajem al-Džâmîja. Bio je etiopljanin. Studirao je. To nije bilo mnogo prije nas. Skoro smo istovremeno studirali. Mislim da je između nas bila godina ili dvije studija. Kunem se Allâhom da je to bio odličan čovjek. Bio je siromašni stranac. Želio je biti od koristi zemlji i upustio se u stvari koje ga se nisu ticale. Savjetovao sam ga da ne ulazi u te stvari, da istinu objašnjava na drugi način i da rizikuje gubitak državljanstva.

Allâh جَلَّ وَ عَلَا je htio da to bude tako. Kada je međutim u pitanju njegova `Aqîdah, pravednost, pobožnost, studiranje i njegovi plodovi, to je bio odličan čovjek.

Isto važi i za Šajkha Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî iz Sâmite u Džazânu. Studenti najviše pitaju o njemu i sličnima njemu. Neki čak pitaju o nekima iz Stalnog Komiteta za Fetve. Molim Allâha da uputi omladinu da bude željna sticanja znanja, da prestane kategorisati ljude i pričati o Džarhu i Ta`dîlu (kritici i pohvali).