al-Hadžûrî sakuplja greške poslanika i ashâbâ

al-Hadžûrî sakuplja greške poslanika i ashâbâ

Govornik: Šajkh `Abdul-`Azîz bin Jahjâ al-Bura`î

Izvor: 

Pitanje: Postoje sestre koje pravdaju al-Hadžûrîja govoreći da je razilaženje između njega i učenjâkâ u pitanjima gdje se (oni koji griješe) opravdavaju, te govore da je on povukao svoje greške. One takođe govore da su to pitanja Idžtihâda a ne fundamentalna pitanja, te da se to može uporediti sa razilaženjima među ashabima. Da li je to tačno?

Odgovor: Kao prvo, njihova tvrdnja da je on povratio svoje greške je odličan dokaz u korist onih koji su ga kritikovali. To dokazuje da oni nisu pogriješili i da to nije bila prazna priča, već je kritika bila na mjestu. Pitaju se zašto ga kritikujemo za nešto što je povratio. Zašto vi osuđujete one koji ga kritikuju?

Na primjer je na jednome predavanju koje je održao laicima naveo šest grešaka koje je počinio Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم. Ko je prije al-Hadžûrîja sakupio greške Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم? A on je to učinio i to pred laicima u Hadhramawtu. Oni su to odbili i odbacili su ga zbog toga. Šajkh al-Fawzân je bio upitan i izjasnio se o tome.

Kažu da je povukao svoje greške. Da, sa jedne strane govore da je on to povukao – a sa druge strane njegovi studenti istražuju o griješenju Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم. Zašto istražujete o tome? Zar nemate ništa drugo istraživati osim grešaka Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم?

U knjizi “al-Džumu`ah” je sakupio greške ashâbâ. Naveo je desetak grešaka. Ko je to učinio prije tebe? Zašto da se povodimo osjećajima?

Naprotiv, čovjek treba reći: “Hvala Allâhu na savjetima braće”. Ukoliko čovjek pogriješi on mora dobiti savjet i ne treba se inatiti i napadati ljude.

Teško tebi ako kažeš da je al-Hadžûrî pogriješio, ali je lako reći da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم pogriješio.