al-Fawzân objašnjava svoje pobijanje Muhammada al-`Arîfî

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: U zadnje vrijeme se na internetu, YouTube i drugim programima moderne komunikacije raširio isječak vašega govora. Oni koji su u to umiješani dali su mu naslov “Uvaženi Šajkh Sâlih bin Fawzân al-Fawzân pobija Muhammada al-`Arîfî i govori da on slijedi strasti”. Koji je vaš savjet ovakvima, koji upozoravaju protiv mašâjikh i daija, ogovaraju ih pred svima i pišu slične stvari o nekim daijama?

Odgovor: Brate moj, mi i drugi učenjaci pobijamo neistomišljenika i objašnjavamo grešku, a naša namjera nije ponižavanje ili ogovaranje te osobe. To nije namjera. Utječemo se Allâhu od toga. Namjera je samo da se objasni istina.

Ukoliko osoba čini greške, ne postoji ništa što kaže da se te njegove greške ne smiju objasniti. To se ne čini da bi se on ponizio. To se čini da se on podsjeti i da se sa njim sarađuje, tako da se vrati na istinu. U ovome slučaju to donosi korist njemu, kao što donosi korist i onome ko to čita i sluša. Greška se ne smije ignorisati, tako da kruži među ljudima. Po ovome pitanju nema kompromisa. Istina se mora objasniti i biti jasna. Nema kompromisa sa istinom.

Ovo ne šteti onome ko se pobija ako on želi istinu. Ukoliko on međutim želi da slijedi svoju strast a ne želi istinu, mi za njega ništa ne možemo učiniti.