al-Fawzân objašnjava ko su Khawâridž

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Khawâridž su oni koji odbijaju poslušnost muslimanskim vladarima i dižu pobune protiv njih. Oni se suprotstavljaju onima kojima treba biti poslušan i ubijaju muslimane – te ih proglašavaju nevjernicima zbog grijeha koji su manji od Širka. Kada se dakle radi o grijesima koji su manji od Širka, oni na osnovu njih čine Takfîr (proglašavaju muslimane nevjernicima).

Kod njih su dakle prisutna dva zločina; zločin Takfîra na osnovu velikih grijeha koji su manji od Širka – i zločin suprotstavljanja vladarima i prouzrokovanja podjele džemata muslimana. Njihov treći zločin je ubijanje muslimana. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

يَقْتُلُونَ أَهْلَ الإِسْلاَمِ، وَيَدَعُونَ أَهْلَ الأَوْثَانِ

“Ubijati će muslimane, a ostavljati idolopokonike” (al-Bukhârî 3344)

Oni su ovakvi u svim vremenima; žele moć i vlast nad muslimanima – a prvi kojeg su ubili je bio vođa pravovjernih, `Alî bin Abî Tâlib رَضِيَ الله عَنْهُ. Nakon njega su ubijali i druge khalîfe i vladare. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je o njima rekao da će se pojavljivati u svim generacijama – a zatim nestajati. الْحَمْدُ لِلهِ – da Allâh olakša onima koji budu suočeni sa njihovom smutnjom.