al-Fawzân o Ramadhânu

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Čestitam vam na dolasku ovoga blagoslovljenoga mjeseca; mjeseca Ramadhâna:

الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

“u kojem je počelo objavljivanje Qur’âna, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.” (2:185)

Ovo je mjesec u kojem je Allâh obavezao muslimane da ga poste, i učinio ga je jednim od stubova islâma. Ovo je mjesec u kojem je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, a to je Lajlat-ul-Qadr. Ovo je mjesec u kojem (su ljudi) u masdžidima – Allâhovim kućama – zaokupirani `ibâdetom, čitanjem Qur’âna i Teravijom, a na svim mjestima su obasjani svjetlima – prihvatajući ovaj blagoslovljeni mjesec u nadi za dobrima i berićetima koje je Allâh u njemu obećao.

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je na zadnjoj Džumi mjeseca Ša`bâna rekao:

أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَظَلَّكُمْ شَهْرٌ عظَيِمٌ ، شَهْرٌ مُبَارَكٌ

“Ljudi, stiže vam veličanstveni mjesec, mjesec berićeta…”

i spomenuo njegova mnoga dobra i berićete – kao što se spominje u hadîthu Salmâna.

To je dakle veličanstveni mjesec, i treba ga dočekati uz radost i sreću zbog Allâhove darežljivosti i milosti. Allâh تَعَالَى je rekao:

قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَٰلِكَ فَلْيَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ

“Reci: “Zbog Allâhove blagodarnosti i milosti – eto, zbog toga neka se raduju; to je bolje od onoga što gomilaju.” (10:58)

Muslimani se raduju približavanju ovoga mjeseca, nadajući se dobrima koja je Allâh u njemu obećao i ispunjavaju ga dobrim djelima, učenjem Qur’âna, obavljanjem Teravije i Tahadždžuda tokom zadnjega dijela noći – te mnogim drugim dobrim djelima, kao što je udjeljivanje sadaqe, dobročinstvo, hranjenje postačâ i druge vrste dobrih djela.