al-Fawzân o knjizi “Qutbijjah”

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Šta vi smatrate o knjizi “Qutbijjah”? Preporučujete li tu knjigu? Spadaju li knjige pobijanja u manhadž Selefa رَحِمَهُم اللهُ?

Odgovor: Pobijanje neistomišljenika spada u manhadž Selefa. Selefi su pobijali neistomišljenike. Njihove knjige su dostupne. Imâm Ahmad je pobijao heretike i novotare. Šajkh-ul-Islâm je pobijao filozofe i skolastičare, Sûfijje i obožavaoce grobova. Imâm Ibn-ul-Qajjim i mnogi drugi imâmi su pobijali neistomišljenike, da bi pojasnili istinu ljudima – tako da Ummah ne zaluta. Oni koji su imali greške i neistomišljenici su bili otkrivani iz dobronamjernosti prema Ummetu.

Što se knjige “Qutbijjah” i drugih knjiga tiče, istina iz njih se mora prihvatiti. Zašto ne pobijati osobu ukoliko pobijači navode citate iz njegovih knjiga ili kaseta, te imena tih knjiga i kaseta, brojeve stranica i tomove? Njihov motiv je dobronamjeran savjet Ummetu, a ne omalovažavanje pojedinca. Oni jedino žele savjetovati ljude i pojasniti im istinu. U čemu je problem, ukoliko knjiga “Qutbijjah” i ostale knjige ne iznose laži o ljudima, nego ih doslovno citiraju navođenjem tomova, brojeva stranica, te čak i redova – a ne navode samo značenja tekstova ili sažetke riječi neistomišljenika?

Skrivanje istine i odvraćanje omladine i ljudi od ovih knjiga govorom da one sadrže otrov i greške je prevara i izdaja Ummeta. To nije dozvoljeno. Obavezno je pojašnjavati. Obavezno je savjetovati. Obavezno je naređivati dobro a odvraćati od zla. Iako knjige pobijanja postoje još od staroga vremena, niko ih nije kritikovao – وَالْحَمْدُ لِلَهِ. Obavezno je dakle pojašnjavati.