al-Fâtihah se mora proučiti u svakome slučaju

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Trebam li proučiti sûru “al-Fâtihah” kada klanjam iza imâma koji uči naglas i krene učiti drugu sûru nakon što prouči sûru “al-Fâtihah”?

Odgovor: “al-Fâtihah” je rukn (stub) namaza. Namaz bez nje je nevažeći. Dokazi za to su sveobuhvatni i nisu ograničeni. Učenje sûre “al-Fâtihah” je dakle rukn namaza, i za imâma, i za osobu koja klanja iza imâma – i za onoga ko klanja sam. Ovo važi i za namaze koji se uče u sebi i za namaze koji se uče naglas.

Ovo je ispravno mišljenje o tome, a ovo mišljenje ima i aš-Šâfi`î رَحِمَهُ اللهُ. Dokaz za to su sveobuhvatne riječi Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم:

لاَ صَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ

“Nema namaza onaj ko ne prouči uvod Knjige (sûru “al-Fâtihah”).” (al-Bukhârî 756 i Muslim 394)

Što se tiče hadîtha

مَنْ كَانَ لَهُ إِمَامٌ فَإِنَّ قِرَاءَةَ الإِمَامِ لَهُ قِرَاءَةٌ

“Za onoga ko klanja iza imâma važi da je imâmovo učenje njegovo učenje” (Ibn Mâdžah 899),

hadîth je slab i u njegovim lancima prenosilaca nema ashaba.

Možda će neko reći da osobi koja klanja iza imâma koji uči naglas nije obavezno proučiti sûru “al-Fâtihah”, jer je Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى rekao:

وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُواْ لَهُ وَأَنصِتُواْ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

“A kad se uči Qur’ân, vi ga slušajte i šutite – da bi vam milost ukazana bila.” (7:204)

i da imâmovo učenje važi i za onoga kome predvodi namaz – na isti način kao što njegova Sutrah važi za onoga kome predvodi namaz. Ovaj prigovor bi bio na mjestu – da nije hadîtha koji prenosi `Ubâdah bin as-Sâmit رَضِيَ اللهُ عَنْهُ, koji je prenio da je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, nakon što je sa njima klanjao Sabah, rekao:

لَعَلَّكُمْ تَقْرَءُونَ خَلْفَ إِمَامِكُمْ

“Kao da i vi učite za imâmom?”

Rekli su:

نَعَمْ هَذَا يَا رَسُولَ اللَّهِ

“Da, to je tačno, Allâhov poslaniče.”

Tada je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

لاَ تَفْعَلُوا إِلاَّ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ فَإِنَّهُ لاَ صَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِهَا

“Nemojte to činiti, osim uvoda Knjige (sûre “al-Fâtihah”), jer nema namaza onaj ko je ne prouči.” (Abû Dâwûd 823 i at-Tirmidhî 311)

Ovo je eksplicitan dokaz da je onome ko klanja iza imâma obavezno proučiti sûru “al-Fâtihah” – i u namazima koji se uče naglas. Nakon što imâm prouči sûru “al-Fâtihah”, ti počni da je učiš – i nastavi dok ne završiš. Ne predstavlja problem ukoliko imâm počne novo učenje prije nego što ti završiš.