al-Albânî o zabrani I`tikâfa osim u tri džamije

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Da li je dozvoljeno činiti I`tikâf u drugim džamijama – mimo tri džamije?

Odgovor: Po ovome pitanju postoje različita mišljenja i među ashabima, a kamoli onima poslije njih. Kada je u pitanju ovo, kao i sve ostalo, obavezno je vratiti se na âjah koji smo maločas spomenuli:

فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّىٰ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“I, tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!” (4:65)

Autentično je prenešeno od Allâhovoga poslanika  da je rekao:

لاَ اعْتِكَافَ إلا في الْمَسَاجِدِ الثَّلاَثَةِ

“Nema I`tikâfa osim u tri džamije”

Ovaj hadîth važe jednako kao i kod učenjaka poznati hadîth

لاَ تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلاَّ إِلَى ثَلاَثَةِ مَسَاجِدَ مَسْجِدِ الْحَرَامِ، وَمَسْجِدِ الأَقْصَى، وَمَسْجِدِي هَذَا

“Ne putuje se osim u tri džamije; Svetu džamiju, džamiju al-Aqsâ i ovu moju džamiju.” (al-Bukhârî 1995)

Na isti se način hadîth “Nema I`tikâfa osim u tri džamije” odnosi na ove džamije. Shodno tome je maločaš spomenuti izdao fetvu: “Nemojte činiti bilo koji `ibâdah koji nisu činili ashabi Allâhovoga poslanika “. Ko je on? On je Hudhajfah bin al-Jamân. Ovo upamtite i nemojte zaboraviti.

Hudhajfah bin al-Jamân je dakle taj koji je izdao fetvu na osnovu zadnjeg hadîtha kojeg smo spomenuli – “Nema I`tikâfa osim u tri džamije”, Svete džamije, džamije Allâhovoga poslanika  i al-Aqsâ. U ovome je velika mudrost, kao i mudrost iza zabrane putovanja u džamije mimo ove tri džamije.

Koja se to mudrost nalazi u ova dva hadîtha? Ne postoji džamija na cijeloj Zemlji kao što su ove tri džamije, koje imaju posebnu vrlinu – tako da je dozvoljeno putovati do njih. Ne postoji dakle četvrta džamija u koju je dozvoljeno putovati.

Na isti način je Allâhov poslanik  rekao da nema I`tikâfa osim u ove tri džamije. Koja je mudrost u tome? Upućivanje muslimana da posvete veliku pažnju ovim džamijama, te povećavanje broja njihovih posjetilaca, jer je to kao prvo u vjerskome interesu – a kao drugo u društvenome i ekonomskome interesu. To je Allâhov propis, a musliman ne smije kršiti ono što je Allâh تبارك وتعالى propisao.