al-Albânî o Râfidhama

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Koji je propis za salâm Râfidhama, tačnije odgovaranje na njihov salâm?

Odgovor: Odgovor ovisi o generalnom propisu za Râfidhe, da li su oni muslimani ili nevjernici. Onaj ko smatra da su muslimani će im nazivati salâm, a još preče je da im odgovara na salâm.

Onaj ko međutim smatra da nisu muslimani i da su nevjernici im neće prvi nazivati salâm, ali će im odgovoriti na salâm, na poznati način (odgovaranja na salâm nevjernicima) koji sad nemamo vremena spominjati.

Ja lično ne spadam u one koji proglašava nevjernicima kompletna društva, grupe ili ljude za koje sa uvjerenjem znamo da svjedoče da nema istinskoga boga osim Allâha i da je Muhammad Allâhov poslanik. Ja se dakle ne usuđujem sve njih proglasiti nevjernicima.

Ukoliko se zaista mora učiniti takfîr, to se odnosi na svakog pojedinca zasebno, nakon što je postalo jasno da je uznevjerovao i nakon što mu je uspostavljen šerijatski dokaz. Tako nešto, mislim da ćeš se sa mnom složiti, nije lako uspostaviti. U ovom slučaju je praktičan odgovor da im je dozvoljeno nazvati salâm, a još preče odgovarati na salâm, sa svrhom povezivanja srca – i zato što ne znamo da li im je uspostavljen dokaz, da bi se mogli proglasiti nevjernicima zbog njihovih zabluda.