Ako nema učenjaka u tvojoj zemlji

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: U mojoj zemlji nema učenjaka. Koji je najbolji način da tražim ispravno znanje? Želim preseliti u Saudijsku Arabiju, u ar-Rijâdh, da tražim znanje – ali moj otac nije zadovoljan time. Šta da radim?

Odgovor: Allâh جَلَّ وَ عَلَا je rekao:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“Svi vjernici ne trebaju ići u boj. Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice potrudi da se upute u vjerske nauke i neka opominju svoj narod kada mu se vrate, da bi se Allâha pobojali.” (9:122)

Ukoliko nema učenjaka u tvojoj zemlji, ti trebaš putovati učenjacima. Ne moraš cijeli život biti kod njih; budi kod njih mjesec dana, pola mjeseca, nekoliko dana – a zatim se vrati. Putuj učenjacima. Danas je olakšano putovati, a sva hvala pripada Allâhu. Danas je lakše putovati; prije su se pješke prelazile velike udaljenosti do učenjaka. Imâm Ahmad je putovao u Jemen kod Imâma `Abdur-Razzâqa as-San`ânîja. Prije su putovali pješke i bili stranci u drugim zemljama da bi tražili znanje. Ništa nisu imali sa sobom. Tražili su znanje. Uvijek je dakle pohvalno putovati učenjacima, a danas je olakšano putovati. Danas se uz pomoć brzih prevoznih sredstava može otići na kraj svijeta i vratiti nazad u istom danu.