Agenda metodologije ravnoteže

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: I`ânat-ul-Mustafîd (1/311)

Allâh سُبْحَانَهُ je rekao:

قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُم بِشَرٍّ مِّن ذَلِكَ مَثُوبَةً عِندَ اللّهِ مَن لَّعَنَهُ اللّهُ وَغَضِبَ عَلَيْهِ وَجَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيرَ وَعَبَدَ الطَّاغُوتَ أُوْلَئِكَ شَرٌّ مَّكَاناً وَأَضَلُّ عَن سَوَاء السَّبِيلِ

“Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od njih i koje će Allâh još teže kazniti? Oni koje je Allâh prokleo i na koje se rasrdio i učinio od njih majmune, i svinje, i one koji su tâghûtu – šejtanu robovali – njih čeka najgore mjesto i oni su najdalje s Pravog puta odlutali.”” (5:60)

Âjah pobija one koji kažu da pobijač treba navesti dobre strane onoga koga pobija. Oni to nazivaju ravnotežom (الموازنة). Smatraju da pobijač treba navesti i pozitivne stvari zabludjelih grupa i pojedinaca među novotarima i drugim. Poenta leži u tome da je Allâh naveo loše strane ovih ljudi bez spominjanja njihovih dobrih strana. Âjah dakle jasno pobija tu ideologiju. Agenda ove ideologije je šutnja o novotarijama i mitovima – ili spominjanje dobrih strana novotara i neistomišljenika.