Advokatura u zemlji koja ne sudi Šerijatom

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: al-Lubâb, strana 142

Pitanje: Koji je propis u vezi sa poslom kao advokat u zemlji koja u svome ustavu ima više ljudskih nego Šerijatski-zasnovanih zakona? Na Šarî`ah se upućuje samo kada su u pitanju familijarne stvari.

Odgovor: Takav posao je (potčinjavanje) sudu Tâghûta. Allâh تَعَالَى je rekao:

 أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ

“Zar oni da traže da im se kao u pagansko doba sudi?” (5:50)

Kako ćeš raditi sa ovim ako su zakoni van okvira Islâma, protiv Islâma, i osnovani od strane nevjernika? Allâh تَعَالَى je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

“O vjernici, pokoravajte se Allâhu i pokoravajte se Poslaniku i nadležnima između vas! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allâhu i Poslaniku ako vjerujete u Allâha i drugi svijet! To je bolje i posljedice su ljepše” (4:59)

 وَمَا اخْتَلَفْتُمْ فِيهِ مِن شَيْءٍ فَحُكْمُهُ إِلَى اللَّهِ

“A u čemu god se vi razišli, presuda za to u Allâha je!” (42:10)

Ovo važi i za dunjalučka i za vjerska pitanja. Allâh treba suditi po svim pitanjima, i jedno treba upućivati na Njega. Allâh تَعَالَى je rekao:

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

“A oni što ne sude prema onome što je Allâh objavio, oni su pravi nevjernici.” (5:44)

I vladar i građanin griješe. Ukoliko oni to međutim dozvoljavaju i zadovoljni su drugim zakonom od Allâhovoga zakona, oni su nevjernici.