Abû Bakrovo i `Uthmânovo sakupljanje Qur’âna

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Postoji li razlika između sakupljanja Qur’âna Abû Bakra as-Siddîqa رَضِيَ اللهُ عَنْهُ i `Uthmânovoga رَضِيَ اللهُ عَنْهُ sakupljanja Qur’âna?

Odgovor: `Uthmân je sakupio Qur’ân tako što je načine njegovoga učenja sveo na jedan. Ashabi su učili Qur’ân na različite načine, pa se Hudhajfah bin al-Jamân رَضِيَ اللهُ عَنْهُ pobojao da bi to moglo prouzrokovati podjelu i neslaganje – zbog čega je predložio `Uthmânu da ujedini ashabe na jednom učenju, te je `Uthmân iz straha od podjele to i učinio.

Nemoj govoriti da se Qur’ân danas uči na različite načine, kao što su Hafs, Warš i drugi. Sve je to isti način učenja Qur’âna; razlikuje se jedino po izgledu i samoglasnicima – dok se ne razlikuje po značenju i formulisanju. To su dakle različiti načini istog učenja. Neki uče primjenjujući (tadžwîdsko pravilo) “Imâlah” – za razliku od drugih. Neki se razlikuju od drugih po dužini učenja harfova. To dakle nije razilaženje u formulisanju, nego isključivo u pristupu učenja. (`Uthmân) رَضِيَ اللهُ عَنْهُ ih je dakle ujedinio na jednom učenju.