5. Boravak u mjestu prebivališta kao uslov obaveznosti posta

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:Peti uslov obaveznosti posta je boravak u mjestu prebivališta, čija je suprotnost putovanje. Putnik nije dužan postiti, čak ni u slučaju da mu post ne predstavlja poteškoću. On dakle ima slobodan izbor želi li postiti ili ne, a bolje mu je da posti – osim u slučaju prisustva neke poteškoće. Neka u tom slučaju ne posti.

Bolje je postiti na putovanju iz slijedećih razloga:

1 – Allâhov poslanik je običavao postiti na putovanju, a post bi prekidao isključivo iz obzira prema ashabima, kada bi mu bilo rečeno da je ljudima teško postiti. Abû ad-Dardâ’ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ je rekao:

خَرَجْنَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فِي حَرٍّ شَدِيدٍ حَتَّى إِنْ كَانَ أَحَدُنَا لَيَضَعُ يَدَهُ عَلَى رَأْسِهِ مِنْ شِدَّةِ الْحَرِّ وَمَا فِينَا صَائِمٌ إِلاَّ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَعَبْدُ اللَّهِ بْنُ رَوَاحَةَ

«Išli smo s Allâhovim poslanikom po velikoj vrućini, u mjesecu Ramadhânu, pa su neki među nama, zbog vrućine, stavljali ruku na glavu, a među nama su pos­tili samo Allâhov poslanik i `Abdullâh bin Rawâhah.» (Muslim 1122)

2 – Ukoliko posti, to mu je lakše, jer svi poste – pa mu je to lakše od napaštanja. Napaštanje je čovjeku teško, jer to čini sam – pa mu se može desiti da bude nemaran i ne naposti propušteno do slijedećeg Ramadhâna.

3 – Postiže vrline vremena, dakle vrline mjeseca Ramadhâna.

4 – Brže čisti svoju savjest.

Ukoliko post na putovanju međutim dovodi do poteškoća, pa makar one bile i blage, bolje je prekinuti post.