Demonstracije nisu od Islâma

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Nakon što je stalni komitet za fetve izdao fetvu da su demonstracije zabranjene zbog nereda kojega prouzrokuju, neki su podijelili demonstracije na dvije vrste. Oni su rekli da su demonstracije dozvoljenje ukoliko se radi o mirovnim demonstracijama koje ne sadrže uništavanja, pljačku i miješanje muškaraca i žena, i ukoliko se čine isključivo radi traženja prava, a da su zabranjene ukoliko sadrže ove stvari. Kako ih vi pobijate?

Odgovor: Mi ih pitamo imaju li demonstracije bilo kakvu osnovu kod muslimânâ, bez obzira o kojem se vremenu radi. Demonstracije su jedino postale poznate preko zapada. U Islâmu ih uopšte nema. Islâm poziva na uređenost, mir i spokoj, a upozorava protiv nereda. Prava se ne postižu preko nereda i nemira. Prava se isključivo postižu propisanim načinima, a ne demonstracijama. Niko nije spriječen da priloži svoju primjedbu ili da traži svoje pravo. Niko nije spriječen od toga. Što se međutim demonstracija tiče, one nisu od Islâma.

Kažem i ponavljam: One nisu od Islâma i od ponašanja muslimânâ. Za njih smo saznali jedino preko zapadnjačkih društava sa ciljem podjele zajednice, raštrkavanja naroda i unošenja neprijateljstva i mržnje. To je njihova svrha.